Goede voorbereiding geeft een betere deal

Voorbereiding van het verkopen van uw bedrijf is cruciaal wanneer u meer aan de verkoop van uw bedrijf wilt overhouden. 1 van de meest gestelde vragen is hoe lang de verkoop van een bedrijf duurt. Dat is lastig te zeggen. We hebben het wel eens in 6 dagen geklaard, ook wel eens in 2 maanden. Maar in de regel duurt de verkoop van een bedrijf circa 6 tot 9 maanden. Onder gunstige marktomstandigheden gaat dit vlotter dan in tijden van crisis. Ook de prijzen liggen dan hoger. Verder maakt het uit in welke conditie uw bedrijf is. Goed lopende bedrijven zijn meer gewild waardoor verkopers een betere onderhandelingspositie hebben. Het gevolg is een korter verkooptraject en een hogere opbrengst.

Voorbereiding en uw onderhandelingspositie

De clou zit in de onderhandelingspositie. U moet weten wie de mogelijke kopers voor uw bedrijf zijn en wat zij belangrijk vinden. Kijk dus eens door de bril van de koper naar uw bedrijf. Zie wat zij belangrijk vinden en sorteer daar op voor. Zorg er vervolgens voor dat u met meerdere kopers tegelijk het traject bewandelt. Behoud de regie en maak een strakke planning. De kopers zijn met elkaar in concurrentie en dat is goed voor uw onderhandelingspositie. Kies daarna de meest kansrijke koper uit en ga daar de onderhandelingen mee in. Dat geeft het beste resultaat. Zowel qua prijs, als qua voorwaarden. En het gaat nog sneller ook.

Een goede voorbereiding en de juiste bedrijfsovernameadviseur

De verkoop van uw bedrijf is 1 van de belangrijkste deals van uw leven. Bereid u daar goed op voor en laat u bijstaan door een deskundige overnameadviseur. Deze is anders dan uw accountant of boekhouder gespecialiseerd in Corporate Finance en beschikt over het netwerk en de infrastructuur om bedrijfsovernames tot een goed einde te brengen.