Uw zaak verkopen, wat kost dat?

Het verkopen van uw zaak. Geen dagelijkse kost voor de ondernemers. Een overnameadviseur is al snel ruim 100 uren bezig om een bedrijf te verkopen. Daarbij ga ik uit van een eenvoudige transactie en een volledig traject waarbij de koper en verkoper elkaar nog niet hebben gevonden. Complexe transacties kosten meer tijd en als partijen elkaar al kennen gaat het vlotter. Dit betekent niet dat uw bedrijf in 3 weken verkocht is. De doorlooptijd is langer. Een normale bedrijfsovername duurt gemiddeld 6 tot 9 maanden.

De betere adviseurs rekenen zowel een uurtarief als een succesvergoeding. Dat uurtarief ligt tussen euro 125,- en euro 250,-. De hoogte hangt af van de succesvergoeding die tussen 1% en 3,5% bedraagt. Dit is afhankelijk van de omvang van de transactie. Grotere bedrijven leveren meer op, waardoor met lagere percentages wordt gerekend. Vaak geldt nog een minimum succesvergoeding van euro 15.000,- tot euro 25.000,-. Ook dit verschilt per adviseur en transactie.

Hoewel ieder verkooptraject maatwerk is, kost het een klein bedrijf al snel euro 25.000,-. De verkoop van grotere bedrijven is meer complex en bovendien is de markt kleiner. Er zijn dus gewoon minder kopers voor een groter bedrijf. Hierdoor liggen de kosten hoger en gaat het richting euro 35.000,- tot euro 75.000,- of zelfs meer. Dat is veel geld, maar grotere bedrijven leveren ook veel meer op. Dat kan dus wel uit. Bovendien wordt circa de helft pas bij succes betaald.

Zaak verkopen? Nee, GEEN no cure no pay!!

Er zijn ook overnameadviseurs die volledig op no cure no pay basis werken bij het verkopen van uw zaak. Dat lijkt aantrekkelijk, maar er kleven grote risicos aan. Deze adviseurs investeren immers in de verkoop van uw zaak en willen deze investering terugverdienen. Om dit veilig te stellen zullen zij exclusiviteit bedingen, wat betekent dat u niet met een andere bemiddelaar in zee mag gaan. Dit is vaak afgedekt met een fikse boete (drop dead fee). Het risico is dat uw adviseur niet voor u gaat rennen omdat zijn uren niet meteen worden betaald, maar pas in actie komt als hij heel toevallig iemand tegenkomt die uw bedrijf wellicht wil kopen. De voortgang is minimaal, uw onderhandelingspositie verslechtert en u kunt geen afscheid nemen van uw adviseur om vervolgens een ander in te schakelen om uw zaak te verkopen. Goedkoop is dan duurkoop. En dat is zeker niet aan te bevelen bij de belangrijkste deal van uw leven.

Het begeleiden van een bedrijfsovername is een zeer complex vak. Een overnameadviseur moet dus van vele markten thuis zijn en ervaring en kennis van zaken als bedrijfswaardering, overnamefinanciering, etc. hebben. Bovendien moet hij commercieel ingesteld zijn en kunnen onderhandelen. Dat is een zeldzame mix van eigenschappen. Zeg maar een kruising van een accountant, een verkoper en een advocaat. Dus ja, dat kost natuurlijk geld. Adviseurs die op no cure no pay basis werken, missen waarschijnlijk een paar van deze eigenschappen. En zeg nou zelf, u wilt toch ook het maximale rendement halen uit verkoop van uw zaak?