• Home
  • /
  • Bedrijfswaardering en financiële analyse

Bedrijfswaardering en financiële analyse

Bij bedrijfsovername denken velen als eerste aan bedrijfswaardering. Logisch, als verkopende ondernemer wil je immers heel graag weten hoeveel jouw mooie bedrijf waard is en welke koopsom je straks kunt bijschrijven. Er zijn vele manieren om de waarde van je bedrijf te bepalen en ook vele deskundigen die je daarbij van dienst kunnen zijn.

Het is ontzettend belangrijk dat je als verkoper een reëel beeld hebt van de waarde van je onderneming en dat je ook weet WAAROM je bedrijf waarde heeft voor een koper (en waarom niet). Inzicht in de ‘waarde-DNA’, de ‘waardemakers’ en ‘waardekrakers’ van je bedrijf maakt dat je jouw bedrijf optimaal positioneert voor verkoop. En het geeft je voorsprong in de onderhandeling later in het verkoopproces. Immers, als je hier goed van op de hoogte bent kan je je er op voorbereiden. Essentieel hierbij is dat je door de bril van de koper naar je eigen bedrijf kijkt.

Een koper koopt jouw bedrijf om er in de toekomst geld mee te verdienen. Dat moet uiteraard meer zijn dan hij bij overdracht voor je bedrijf betaalt. De nieuwe eigenaar moet zijn investering wel binnen een redelijke termijn terug kunnen verdienen. Je moet de koper dus een goed beeld kunnen schetsen hoe die toekomst er uit ziet. Dat zal voor een groot deel lijken op de resultaten uit het recente verleden, maar dat is geen garantie. Je moet dus ook bedrijfsrisico’s benoemen en aangeven hoe jouw bedrijf daarmee omgaat. Bij bedrijfswaardering gaan we uit van toekomstige kasstromen die we afzetten tegen de risico’s die daarmee samenhangen. Aan de hand van verschillende scenario’s toetsen we de gevoeligheid van de uitkomsten om de bandbreedte voor de waardering te bepalen. Deze bandbreedte toetsen we aan de prijzen die in de markt voor vergelijkbare bedrijven is betaald. Op grond hiervan stellen we de vraagprijs vast.

Benieuwd wat jouw bedrijf waard is?

Vraag hieronder je gratis waardering aan.

Vul je naam en mailadres in. Je ontvangt dan een link in je mail om zelf binnen 3 minuten de waarde van je bedrijf te berekenen. Uiteraard sturen we het rapport per e-mail toe. 

Ook ontvang je eens in de twee weken verkooptips in je mailbox.