• Home
  • /
  • Selectie kandidaat-kopers

Selectie kandidaat-kopers

De laatste stap van fase 2 is het beoordelen van de indicatieve biedingen. Vaak heeft één partij wel een duidelijke voorkeur. Dat zit lang niet altijd in het hoogste bod of de beste voorwaarden. Meestal is er ook een gunfactor en zien onze klanten hun bedrijf gewoon liever in handen van een bepaalde partij. Ook hier speelt emotie een belangrijke rol. Slimme kopers weten dat, zorgen dat ze vanaf het allereerste contact goed voor de dag komen en laten zich bij de eerste kennismaking (stap 8) van hun beste kant zien. En dat helpt. Wij beoordelen de ontvangen biedingen in het licht van het totaalbeeld dat we van de kandidaat-kopers hebben.

Los van voorkeuren, kan het soms lastig zijn om een afweging te maken. Zoveel mogelijk geld bij overdracht heeft de voorkeur, maar wat als de totale verkoopopbrengst bij uitgestelde betaling fors hoger is? Wat is het risico op niet-nakoming van de afspraken bij deze partij? Gaan zij ook na de overname succesvol zijn met jouw bedrijf, m.a.w. hoe groot is de kans dat de earn-out ook echt wordt betaald? Deze vragen zijn lastig te beantwoorden.

Het helpt je dan enorm als je zelf wat basale kennis van bedrijfsovername hebt. Jij bent immers degene die het besluit moet nemen en je kunt niet blind op je adviseur vertrouwen. Die heeft niet hetzelfde belang als jij. Zorg er dus voor dat je het allemaal goed kunt overzien en dat je weet waar het over gaat. Samen maken we een selectie van partijen waarmee we de laatste fase in gaan. Dat zijn er bij voorkeur 2 a 3. Bij meer partijen is het lastig om de regie te houden. En bij minder partijen is onze afhankelijkheid groter en onze onderhandelingspositie minder sterk.

Het maken van een keuze betekent overigens niet dat we de andere partijen meteen afschrijven. Die houden we nog even achter de hand voor het geval we niet tot overeenstemming op hoofdlijnen komen. Maar dat vertellen we ze natuurlijk niet! Nu kunnen we deze partijen niet heel lang aan het lijntje houden, dus het is van belang dat dit we binnen 2 weken duidelijkheid hebben over de partij waarmee we de deal willen gaan closen.

Benieuwd wat jouw bedrijf waard is?

Vraag hieronder je gratis waardering aan.

Vul je naam en mailadres in. Je ontvangt dan een link in je mail om zelf binnen 3 minuten de waarde van je bedrijf te berekenen. Uiteraard sturen we het rapport per e-mail toe. 

Ook ontvang je eens in de twee weken verkooptips in je mailbox.