• Home
  • /
  • Pre-exit als verkoopstrategie

Pre-exit als verkoopstrategie

Wellicht heb je er al van gehoord: een pre-exit, door sommigen ook wel cash & grow genoemd. Deze verkoopstrategie wint bij verkopende ondernemers aan populariteit. Logisch, want als je het goed aanpakt (op z'n Waardemakers zeg maar), dan levert dit je meer op dan een gewone exit strategie. Klinkt leuk toch?

In dit artikel laten we je zien hoe je met een pre-exit eerst wat cash kunt veiligstellen, daarna grow toepast en vervolgens opnieuw casht.

Wat is een pre-exit?

Bij een pre-exit verkoop je je onderneming in 2 keer. Er is geen vast recept, maar een cash & grow traject kent grofweg 3 stappen:
  1. Verkopen van je bedrijf aan een investeerder en evt. een MBI (cash)
  2. Je bedrijf meer waard maken (grow)
  3. De verkoop van je bedrijf aan een strategische partij (cash nog een keer)
We lichten de stappen dadelijk even toe, maar eerst staan we even stil bij het nut van deze exit strategie en lichten we toe hoe een cash & grow deal structuur er in de praktijk uitziet.

Waarom een pre-exit overwegen?

Een pre-exit is bij uitstek geschikt voor MKB-ondernemers met een goed lopend bedrijf die tegen de grenzen van hun groei aanlopen. Zij weten dat er meer groeimogelijkheden zijn maar krijgen het niet voor elkaar om door de barrière heen te breken. Dat is geen schande. Integendeel. Het getuigt juist van kracht dat je als ondernemer weet wat je beperkingen zijn. Door aanhoudend succes komt je bedrijf in een volgende levensfase en dat vraagt nu eenmaal een ander type manager en ook een andere manier van organiseren. Er is geen goed of fout en je hoeft ook niet ziek te zijn om beter te worden. Om het volgende level te bereiken moet je nu eenmaal andere competenties in huis halen. Da's alles.

De partner die je in de zaak haalt brengt die know-how en ervaring mee. Investeerders kijken anders naar je bedrijf, zien mogelijkheden en beschikken over voldoende middelen om te investeren. Het zijn geniën op het gebied van Corporate Finance die veel bedrijven van binnen hebben bekeken en van nature gefocust zijn op het toevoegen van waarde aan hun deelnemingen. Pre-exit investeerders nemen vaak een aandelenbelang van 40% tot 60%. Dit verschilt per investeringsmaatschappij. Sommige investeerders willen een meerderheidsbelang, andere gaan voor een stevige minderheid. In alle gevallen worden afspraken gemaakt over de verdeling van de zeggenschap. Het gaat immers om grote belangen.

Investeerders gaan zelden zelf op de bok zitten. Logisch, zij investeren in meerdere bedrijven en kunnen niet alle participaties fulltime managementaandacht geven. Dat moet jij samen met je team doen. En met de MBI-ondernemer die aan jouw team wordt toegevoegd. Soms neemt de investeerder een rol als commissaris op zich.

Private equity kan ook waarde toevoegen door samenwerking met andere bedrijven waarin zij investeren. Bovendien hebben deze investeerders een groot en relevant netwerk. En uiteraard kunnen ze jouw bedrijf ook door acquisities verder laten groeien (buy & build).

De MBI-ondernemer heeft relevante managementervaring en vaak ook kennis van jouw branche. Meestal hebben ze als directeur een middelgrote onderneming geleid, hebben ze een commerciële achtergrond en zijn ze bedrijfskundig geschoold. Intelligente mensen die zich met passie en energie gaan inzetten om jouw bedrijf te laten groeien.

Structuur van een pre-exit

Een pre-exit is anders dan een gewone bedrijfsovername. Onderstaand is de juridische structuur geschetst.

Bij een pre-exit verkoop je al je aandelen in je onderneming aan een koopholding. Je ontvangt de volledige koopsom van 100% van de aandelen, maar koopt tegelijk een aandelenbelang van bijvoorbeeld 55% terug in de koopholding die op haar beurt weer alle aandelen in jouw werkmaatschappij bezit. De investeerder en MBI nemen een belang van bijvoorbeeld 40% resp. 5% in de koopholding.

Financieel rekenvoorbeeld

Bovenstaande betekent niet dat je 45% van de koopsom overhoudt. Je houdt meer over aan de eerste tranche. Ruim 70% zelfs. Dat komt doordat een deel van de koopsom bancair gefinancierd wordt en je daarmee de cash naar voren haalt. Dit wordt herkapitalisatie genoemd en het werkt als volgt.

Cash
Stel je bedrijf heeft een stabiele winst van € 2 miljoen per jaar (EBITDA). De koper is bereid om een factor 5x die winst (multiple) te betalen, waarmee jouw onderneming dus € 10 miljoen waard is. De financiering van die koopsom wordt voor de helft bij de bank geleend (2,5x EBITDA is niet vreemd), wat neerkomt op € 5 miljoen. Van de resterende € 5 miljoen, leggen de investeerders 40% in (€ 2 miljoen) en de MBI 5% (€ 250.000,-). Jij koopt 55% van de aandelen terug en betaalt daarvoor dus € 2,75 miljoen. Maar aangezien je net € 10 miljoen hebt ontvangen, houd je nog € 7,25 miljoen over. En je hebt nog steeds een belang van 55% in je bedrijf. Leuk niet?

Grow
De tweede stap is gericht op grow. Samen met je team en nieuwe partners ga je het groeiplan opstellen en uitvoeren. Bij Waardemakers zijn we hier gek op. Wij bouwen graag aan succesvolle business en hebben daar onze eigen methode voor ontwikkeld. Deze is o.a. gericht op het verstevigen van het fundament van je organisatie, het optimaliseren van de pricing strategie, efficiency verbetering, zowel autonome groei als ook buy & build (acquisitie, overnames). Vertellen we graag meer over, maar nu even niet. Onthoud maar even dat dit tot flinke resultaatverbetering leidt.

En cash nog een keer
Stel dat we in 5 jaar tijd door doelgerichte waardeontwikkeling en de nieuwe energie van het dream team de EBITDA met 50% weten te verbeteren. Klinkt misschien veel, maar is minder dan 8,5% per jaar. EBITDA is daarmee toegenomen tot € 3 miljoen. De bankfinanciering is intussen afgelost, waarmee de onderneming schuldenvrij is. Bij een gelijkblijvende multiple, bedraagt de waarde nu 5x € 3 miljoen = € 15 miljoen. Jouw aandeel hierin is 55%, waarmee je € 8,25 miljoen ontvangt. Je kunt jezelf nog rijker rekenen. Stel nu dat we niet tegen 5x maar tegen 5,5x EBITDA kunnen verkopen. De waarde is nu € 16,5 miljoen, waarvan jij bijna € 9,1 miljoen op je rekening kunt bijschrijven.

Pre-exit samengevat

De pre-exit strategie legt je geen windeieren. Als eerste stel je ruim 70% van je vermogen veilig (geen risico), in dit voorbeeld € 7,25 miljoen. Ten tweede kan je wel lekker door blijven ondernemen, maar nu met een professionele partij aan boord. Samen halen we er uit wat er in zit en dat geeft energie. We sorteren samen voor op een strategische exit, waarbij jij (en wij ook) na een aantal jaren afscheid kunt nemen. De laatste tranche levert nog eens € 8,25 miljoen op, waarmee jouw totale verkoopopbrengst € 15,5 miljoen bedraagt. Dat is 7,75x je huidige EBITDA van € 2 miljoen.

Is het dan enkel goud wat er blinkt? Nee. Doordat de bankfinanciering in 5 jaren worden afgelost, kan je minder dividend aan de aandeelhouders uitkeren. Op zich niet erg, daar ben je gedurende de eerste tranche al voor gecompenseerd.

Voor wie is een pre-exit geschikt?

Een cash & grow / pre-exit is geschikt voor ondernemers met een succesvol bedrijf. Denk hierbij aan een EBITDA van minimaal € 1 miljoen die gemiddeld stabiel is over de afgelopen jaren. Het is fijn als je een lichte groei kunt laten zien. Daarnaast heb je een goed team van medewerkers en ben je zelf ook bereid om mee te bouwen aan het gezamenlijke succes. Bij een pre-exit strategie is het uit eindelijke doel de verkoop van je bedrijf aan een strategische partij. Dus ondernemer, herken je deze eigenschappen en lijkt een pre-exit je wel wat? Neem dan vooral contact met ons op.

Benieuwd wat jouw bedrijf waard is?

Vraag hieronder je gratis waardering aan.

Vul je naam en mailadres in. Je ontvangt dan een link in je mail om zelf binnen 3 minuten de waarde van je bedrijf te berekenen. Uiteraard sturen we het rapport per e-mail toe. 

Ook ontvang je eens in de twee weken verkooptips in je mailbox.