• Home
  • /
  • Opstellen koopovereenkomst e.a.

Opstellen koopovereenkomst e.a.

Simultaan aan het boekenonderzoek, stellen we de overeenkomsten op (althans, dat doet onze jurist). Dat is in ieder geval de koopovereenkomst (ook wel SPA, Share Purchase Agreement genoemd) en ook een leningovereenkomst met pandakte e.d. in geval je als koper een vendor loan verstrekt. Als je een deel van je bedrijf verkoopt en er een aandeelhouder bij krijgt, dan stellen wij ook een aandeelhoudersovereenkomst op en evt. nog een managementovereenkomst. Dat klinkt wellicht allemaal uitgebreid en dat is het ook, maar het is essentieel om dit alles goed te regelen. En heel ingewikkeld is het vaak niet meer. De hoofdlijnen staan immers als goed beschreven in de term sheet of intentieverklaring. De overeenkomsten zelf zijn dan min of meer een invuloefening geworden.

Bijzonder punt betreffen de garanties en vrijwaringen. Deze hangen nauw samen met de uitkomsten van het boekenonderzoek. Afhankelijk van de omvang en impact van evt. issues, moeten we terug naar de onderhandelingstafel. Onze stelling is dat je als verkoper geen garanties hoeft te geven voor zaken die een koper zelf heeft kunnen onderzoeken. Andersom vindt een koper dat je als verkoper gewoon adequate garanties moet geven voor ieder mogelijk risico. De onderhandelingen kunnen best heftig zijn en de irritaties lopen vaak op. Zowel koper als verkoper hebben veel in de deal geïnvesteerd en willen het nu gewoon closen. Niemand vindt het leuk om hierover te steggelen. Behalve ik dan… Ik vind het een erg boeiend proces om te zien dat partijen eerst een probleem opblazen, er dan over onderhandelen, dat vervolgens blijkt dat het allemaal wel meevalt en we vervolgens een weinigzeggende garantie formuleren waar we ook nog iets anders voor terugvragen. En dat iedereen dat toch een goed gevoel heeft bij de deal. Love it.

Als verkoper kan je natuurlijk prima een garantie geven op issues waarvan je weet dat het helemaal geen issues zijn. Jij kent je bedrijf immers het beste en deze informatievoorsprong kan je prima in je eigen voordeel gebruiken. De koper zoekt alleen maar extra zekerheid en dat heeft een prijs.

Benieuwd wat jouw bedrijf waard is?

Vraag hieronder je gratis waardering aan.

Vul je naam en mailadres in. Je ontvangt dan een link in je mail om zelf binnen 3 minuten de waarde van je bedrijf te berekenen. Uiteraard sturen we het rapport per e-mail toe. 

Ook ontvang je eens in de twee weken verkooptips in je mailbox.