• Home
  • /
  • Opstellen verkoopdocumentatie

Opstellen verkoopdocumentatie

De verkoopdocumentatie speelt een belangrijke rol bij bedrijfsovername. Het moet zowel verleiden als informeren. Het verleiden wordt vaak onderbelicht. Veel documenten hebben een waardeloze opmaak en zijn oersaai om te lezen. Nu hoeft het ook geen jongensboek te zijn, maar het is wel een verkoopbrochure. Je moet je bedrijf VERKOPEN en dus mag je best wat aandacht aan de vorm besteden. Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Bedenk wel dat het mensen zijn die de beslissing nemen en emotie en beleving spelen een niet te onderschatten rol. Net als bij alle andere aankopen.

De informerende functie is ook van belang. Kandidaat-kopers baseren hun biedingen hierop, dus je wilt zo goed mogelijk voor de dag komen. Ook moet je voldoende informatie over de belangrijke onderdelen geven. Alles wat een koper namelijk niet weet gaat hij zelf invullen (of alsnog vragen) en die aannames zijn nooit in het voordeel van jou als verkoper. De verkoopbrochure helpt de kandidaat-koper bij het nemen van de aankoopbeslissing, vertaald in het uitbrengen van een indicatieve bieding. Verkopen is niks anders dan de koper helpen bij zijn aankoop. Het is uiteraard wel essentieel dat je een juiste voorstelling van zaken geeft. Als verkoper heb je een meldingsplicht en dat begint al bij het opstellen van de verkoopdocumentatie. Indien er bij boekenonderzoek blijkt dat je een verkeerde voorstelling van zaken hebt gegeven heb je een groot probleem. Afhankelijk van de ernst van de onjuistheden, gaat de deal niet door (en ben je schadeplichtig), moet je aanvullende garanties geven of wordt de koopsom naar beneden bijgesteld.

Aan de andere kant wil je strategisch gevoelige informatie in dit stadium nog helemaal niet delen. Niet iedere kandidaat-koper neemt daadwerkelijk jouw bedrijf over (meer niet dan wel zelfs). Misschien kom je überhaupt niet tot een deal. En dan wil je niet dat jouw belangrijke informatie bij je concurrenten ligt.

In onze overnamepraktijk maken wij gebruik de volgende verkoopdocumenten:
  1. de teaser
  2. de NDA
  3. het informatiememorandum
De teaser is een anoniem profiel van je bedrijf dat tot doel heeft de interesse bij de kandidaat-koper te wekken. Het is dus vooral gemaakt om te verleiden. De NDA (Non-Disclosure Agreement) is een overeenkomst van geheimhouding. Het is geen waarborg dat de informatie die je verstrekt ook echt vertrouwelijk blijft, maar wel het best haalbare. Het is verstandig om de echt gevoelige informatie pas zo laat mogelijk in het verkoopproces te verstrekken, evt. geanonimiseerd. Het informatiememorandum is de verkoopbrochure. Die moet zowel verleiden als ook informeren.

Benieuwd wat jouw bedrijf waard is?

Vraag hieronder je gratis waardering aan.

Vul je naam en mailadres in. Je ontvangt dan een link in je mail om zelf binnen 3 minuten de waarde van je bedrijf te berekenen. Uiteraard sturen we het rapport per e-mail toe. 

Ook ontvang je eens in de twee weken verkooptips in je mailbox.