Wanneer je de verkoopstrategie helder hebt, is het zaak om de kopersmarkt in kaart te brengen. Onze tip is om je niet blind te staren op één type koper maar iets breder te kijken. Niet zelden komen overnemers uit onverwachte hoek. Bovendien is het vaak zo dat als er één partij uit een bepaalde categorie interesse heeft, er vaak meerdere kopers van dat type te vinden zijn.
De eerste stap is een long list op te stellen van alle partijen die interesse zouden kunnen hebben. Deze partijen ga je vervolgens nader bekijken om te zien of er een fit is en of ze mogelijkheden hebben om een overname te doen. Wanneer dat beeld op hoofdlijnen compleet is, maak je een selectie van partijen die je wilt benaderen. Dat is de short list. Om het werkbaar te houden is het van belang om deze lijst ook short te houden. 15 tot maximaal 25 zorgvuldig geselecteerde partijen is in eerste instantie voldoende.
Wees verder vooral reëel. Het is niet waarschijnlijk dat bedrijven als Google en Facebook of investeerders als Boekhoorn interesse hebben om jouw Nederlandse MKB bedrijf over te nemen. Tenzij je een unicorn in de dop hebt, heeft het dan ook geen zin om hen te benaderen. Olifanten doen het nu eenmaal met olifanten.
Als je de partijen eenmaal op de shortlist hebt, moet je gaan bepalen hoe je met ze in contact komt. Strategische partijen zoals concurrenten, klanten en leveranciers zijn goed zichtbaar, maar als je ze zelf gaat bellen weet de hele markt meteen dat jouw bedrijf te koop staat. En dat is dan weer niet de bedoeling. Een overnameadviseur kan helpen om zo lang mogelijk discreet te blijven. De meest bekende financiële partijen zijn ook redelijk zichtbaar. Deze zou je zelf kunnen benaderen, maar een overnameadviseur spreekt de taal van Corporate Finance en weet hoe het spel daar gespeeld wordt. Think twice. Lastiger is het wanneer de kopersmarkt niet heel transparant is. In dat soort gevallen kunnen netwerken van overnameadviseurs behulpzaam zijn. Zij hebben aan- en verkoopmandaten en kunnen daarmee een belangrijke rol vervullen in de matchmaking. Zonder dat de buitenwereld er iets van merkt. Aanvullend kan je ook via online platformen als Brookz.nl en Bedrijventekoop.nl met potentiële kopers in contact komen. Deze platformen zijn gespecialiseerd in bedrijfsovername en hebben een groot bereik. Nadeel is dat je bedrijf wel erg zichtbaar is en er bovendien veel kaf tussen het koren zit (kijken niet kopen). Een overnameadviseur kan hierbij een goed filter zijn en houdt het bovendien discreet.
Nu zou je kunnen denken dat je een overnameadviseur zou moeten inschakelen als je je bedrijf met succes wilt verkopen. En dat is ook zo. Onderzoek wijst uit dat overnameadviseurs een belangrijke rol spelen in het slagen van een bedrijfsovername. Doe er je voordeel mee en neem contact met ons op!
- Home
- /
- Kopersmarkt in kaart brengen