De meeste ondernemers hebben niet eerder een bedrijf verkocht en weten niet wat hen te wachten staat. Logisch, bedrijfsovername is complex en de belangen zijn enorm. Voor veel ondernemers is het eigen bedrijf het grootste deel van het vermogen en regelmatig ook het pensioen. Dat maakt de verkoop van je bedrijf één van de belangrijkste deals in je leven. Zaak om het meteen goed aan te pakken en je goed voor te bereiden.
Hoewel iedere bedrijfsovername uniek is, verloopt een succesvolle verkoop in grote lijnen op dezelfde manier. Het leek ons handig om dit samen te vatten in Het Stappenplan Bedrijf Verkopen. Het stappenplan is een handig hulpmiddel om je onderneming succesvol over te dragen. Het geeft houvast bij verkoop van je bedrijf.
Roadmap naar een succesvolle exit
in 15 stappen je bedrijf verkopen
Fase 1 – analyse en voorbereiding
De eerste fase van het verkoopproces is misschien wel de belangrijkste fase. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deals vaak mislukken door onrealistische verwachtingen. Bijvoorbeeld omdat overnameadviseurs gouden bergen beloven om de opdracht gegund te krijgen. Of omdat je accountant denkt dat hij je bedrijf wel even kan verkopen, maar daar eigenlijk helemaal niet toe uitgerust is. En zo zijn er legio manieren om deals te laten floppen. Onnodig, want met een goede voorbereiding kan je veel van deze valkuilen gewoon tackelen.
Fase 2 – Marktbenadering
Wanneer de voorbereiding is afgerond, gaan we de markt in om de partijen op de shortlist te benaderen. We gaan de verkoopstrategie dus uitvoeren, waarbij het doel is om partijen gelijktijdig in het verkooptraject te hebben. Dat is soms nog best een uitdaging. De ene partij is op overnamepad en komt vlot met een bieding terwijl anderen überhaupt niet eerder over bedrijfsovername heeft nagedacht.
Fase 3 – onderhandeling, deal structuring en closing
De laatste fase in het verkoopproces staat in het teken van het sluiten van de deal. De laatste hobbel, maar wel de meest lastige om te nemen. Dit is het moment dat partijen echt concreet worden en de deal haar definitieve vorm aanneemt. Het goede nieuws is dat alle betrokkenen heel graag tot een deal willen komen. Iedereen heeft immers veel tijd en geld geïnvesteerd om tot dit punt te komen. En niemand zal dus de deal zomaar laten klappen.