We streven er naar om van alle kandidaat-kopers een bieding te krijgen. Dat bod gaat verder dan de waardering en de koopsom. Ook de beoogde dealstructuur, betaling van de koopsom, garanties, vrijwaringen en overige condities zijn van belang. Voor onze beeldvorming en beoordeling van de bieding is het essentieel dat we in een zo vroeg mogelijk stadium duidelijkheid krijgen over de hoofdlijnen van de beoogde transactie. Regelmatig vragen we verduidelijking op punten van de bieding.
De biedingen zijn indicatief van aard en dus niet bindend. Toch is het ook weer niet helemaal vrijblijvend. Het geeft wel richting aan het vervolg van het traject. We gaan de kandidaat-koper aan zijn eigen voorstel houden en proberen daar nog wat bovenop te doen. Dat is het spel van onderhandeling.
Ons doel is om meerdere biedingen naast elkaar te leggen. Enerzijds wakkert dit de concurrentie aan waarmee we kandidaat-kopers helpen om hun beste bod neer te leggen (aardig van ons). Dat doen ze natuurlijk niet uit eigen beweging en dus geven we ze een zetje in de gewenste richting. Op dat moment helpt het als we met meerdere goede partijen in gesprek zijn. Aan de andere kant geven meerdere biedingen ook het comfort dat we een goede deal doen. Wanneer alle biedingen bij elkaar in de buurt liggen, is dat kennelijk de prijs die de markt bereid is voor jouw bedrijf te betalen. Tegelijk kunnen we zien wat de prijs voor risico is. Sommige kandidaat-kopers zijn bereid om meer risico zelf te dragen terwijl anderen dat liever bij jou als verkoper laten. Dat geeft ons waardevolle informatie over hoe ver we kunnen gaan in de onderhandelingen. Nadeel is wel dat het krijgen van extra biedingen soms veel werk is. Het is natuurlijk gemakkelijker om meteen het eerste bod te accepteren. Soms is dat ook het beste bod. Maar zelfs dan helpt het om toch alternatieven te creëren. Je kunt je bedrijf immers maar één keer verkopen en dan is het zaak om dat meteen goed te doen! Liever moe dan lui.
- Home
- /
- Indicatieve bieding / non-binding offer (NBO)