Voor een geslaagde bedrijfsovername zijn twee partijen nodig. Een ondernemer die zijn bedrijf wil verkopen en een koper die deze onderneming wil overnemen. Daarnaast zijn er nog wat adviseurs betrokken om deze deal te closen en (vaak) een bank om de bedrijfsovername te financieren zodat de koper de koopsom ook kan betalen. In dit artikel zoomen we nader in op de vijf verschillende typen kopers die op de overnamemarkt actief zijn. Dit zijn:

Strategische kopers

Strategische partijen waarderen je bedrijf het beste. Zij kunnen jouw bedrijf in hun eigen strategie passen en zo ‘synergievoordelen’ realiseren. Bijvoorbeeld omdat zij de producten van jouw onderneming via hun eigen distributienetwerk op veel grotere schaal kunnen afzetten, hun assortiment compleet maken en extra rendement genereren. Maar zij waarderen jouw bedrijf ook omdat zij willen voorkomen dat een andere strategische partij jouw bedrijf overneemt. In dat geval missen zij dus niet alleen de synergievoordelen, maar krijgen ze er een sterkere concurrent voor terug (die deze voordelen wel heeft kunnen kopen). Strategische kopers zijn uiteindelijk het meest gunstig voor voor jou als verkopende partij.

Financiële kopers / private equity

Private equity zoekt vooral rendement op hun investering en kunnen geen synergievoordelen realiseren. Tenzij ze belangen in meerdere bedrijven hebben die vergelijkbaar zijn met jouw bedrijf en er een 'buy & build' strategie op na houden. Zij gebruiken bedrijfsovername als groeistrategie en scannen de markt op geschikte overnamekandidaten om aan de ketting te rijgen. In dat geval gedraagt de private equity partij zich als een strategische koper. Financiële kopers zonder synergievoordelen hebben doorgaans interesse in bedrijven die ‘stand alone’ goed draaien. Bedrijven waar dus weinig actieve bemoeienis van hun kant nodig is en over goed eigen management beschikken. De meeste financiële kopers realiseren echter wel voordelen op het gebied van financieel management en administratie.

Management Buy In (MBI)

Een groeiende groep kopers betreft de Management Buy In (MBI) ondernemers. Dit zijn doorgaans mensen met veel (commerciële) ervaring en branchekennis die eerder als manager een bedrijf hebben geleid, maar nieuw zijn in het ondernemerschap. Zij kopen een bedrijf omdat zij wel hun ondernemersdroom willen realiseren, maar niet een bedrijf van de grond af willen opbouwen (duurt te lang, bovendien onzeker). Het voordeel is dat het vaak professionele managers zijn die goed kunnen delegeren. Het nadeel is dat hun financiële middelen vaak ontoereikend zijn, al kan private equity daar uitkomst bieden. Bovendien zit er veel kaf tussen het koren.

Management Buy Out (MBO)

Een andere mogelijkheid is dat uw medewerkers jouw onderneming overnemen. Dat wordt Management Buy Out (MBO) genoemd. Het voordeel is dat zij het bedrijf erg goed kennen en het risico op mislukking is beperkt. Dat wordt ook door banken en investeerders onderkend, waardoor financiering gemakkelijker rond komt. Het nadeel is dat zij zelf vaak weinig financiële middelen hebben en de verkoper garant moet staan en/of een achtergestelde financiering moet verstrekken.

Opkopers

Het laatste type koper is de opkoper. Dit zijn partijen die bedrijven uit faillissement kopen of anderszins de markt afstruinen op zoek naar ‘koopjes’. Bijvoorbeeld bedrijven met een opvolgprobleem. Het spreekt voor zich dat dit laatste type koper het minste voor je bedrijf zal betalen. Let bij het verkopen van je bedrijf goed op met wat voor een type koper je te maken hebt en laat je bijstaan door een goede overnameadviseur. Bedrijfsovername is een vak en goed advies betaalt zich zeker terug.

Auteur

Stefan Offringa

Stefan is Managing Partner en founder van Waardemakers. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in Corporate Finance en is bij vele bedrijfsovernames betrokken geweest. Stefan heeft zijn allround (technisch) bedrijfskundige achtergrond aangevuld met een post-doctorale opleiding tot Register Controller. Daarnaast is hij enige tijd part-time als docent Corporate Finance aan NIVRA-Nyenrode verbonden geweest.

Benieuwd wat jouw bedrijf waard is?

Vraag hieronder je gratis waardering aan.

Vul je naam en mailadres in. Je ontvangt dan een link in je mail om zelf binnen 3 minuten de waarde van je bedrijf te berekenen. Uiteraard sturen we het rapport per e-mail toe. 

Ook ontvang je eens in de twee weken verkooptips in je mailbox.